Blauwalg "Radar"

In het blauwalg radar overzicht staan alle plekken in Nederland waar blauwalg is geconstateerd.
Er zijn nu op 34 zwemlocaties blauwalgen aanwezig.

In het zwemseizoen (1 mei tot 1 oktober) wordt de waterkwaliteit van officiële zwemlocaties meerdere malen gecontroleerd. De meldingen op deze pagina zijn afkomstig uit het Landelijk Zwemwater Register. De meldingen zijn gesorteerd op datum (meest recente bovenaan).

Laatste wijziging: zaterdag 3 juni 2023 om 12:29

Blauwalg: Negatief zwemadvies

Zwemmen ontraden vanwege blauwalgen. Grote kans op huidirritatie en maag-/darmklachten.

Blauwalg: Waarschuwing

Waarschuwing voor blauwalgen. Kans op huidirritatie en maag-/darmklachten.

Hooge Oude Veer Vanaf  23-05-2023

De zwemwaterlocatie Hooge Oude Veer bij Anna Paulowna in de gemeente Hollands Kroon, is gelegen aan het Hooge Oude Veer. Dit is een primaire watergang van het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier. De locatie ligt langs de Lagedijk in Anna Paulowna. Er is een ligweide met een paar picknick tafels. De zwemzone is maximaal 1.50 m diep en is afgebakend met een drijflijn om de zwemmers te scheiden van het waterrecreatieverkeer (kano’s, roeiboten, kleine recreatievaart). Parkeerruimte voor auto’s is beperkt. Er is geen toezicht op de zwemplek.

Zwemmen Bekijk alternatieve zwemplekken  dichtbij Anna Paulowna

Slingeplas Vanaf  09-05-2023

De Slingeplas ligt aan de noordoostzijde van Bredevoort. Het terrein ligt in een landelijke omgeving met aan de noordzijde de Schaarsbeek en aan de zuidzijde de Boven Slinge. De Slingeplas speelt een belangrijke rol voor de recreatie in het gebied: er liggen wandel-, fiets- en ruiterpaden en door het jaar heen zijn er veel activiteiten bij de Slingeplas.

Zwemmen Bekijk alternatieve zwemplekken  dichtbij Bredevoort

Overige waarschuwingen en adviezen

Naast blauwalg zijn er ook andere redenen om een een negatief advies of een waarschuwing te doen. Deze plekken vind je hieronder.

Rietschoof Vanaf  30-04-2023

Zwemmen wordt ontraden vanwege onvoldoende waterkwaliteit. Grote kans op maag/darmklachten. Deze zwemwaterlocatie is ingedeeld in de 4-jaars waterkwaliteitsklasse Slecht en heeft daardoor een permanent negatief zwemadvies. Dit gaat NIET over de actuele kwaliteit van het water. Als daar iets mee aan de hand is, wordt dat hierboven en ter plaatse aangegeven, Bij de 4-jaars waterkwaliteitsklasse Slecht is de kans op maag- of darmklachten groter dan bij Uitstekend.

Haringvlietbrug Oost Vanaf  16-04-2023

In verband met werkzaamheden en een tijdelijke veerverbinding is de zwemlocatie Haringvlietbrug Oost het hele zwemseizoen gesloten en niet bereikbaar. Voor meer informatie kan contact opgenomen worden met: zwemwatertelefoon ZH 0800-9036 of zwemwater@odmh.nl Het strand aan de noordoostkant van de Haringvlietbrug ligt in een hoek, met aan de westkant de A29 naar de Haringvlietbrug en aan de noordkant de Westersche Bekade Gorzen. Het strand wordt begrensd met een bosrand en een sloot achter de dijk, die de afscheiding vormen met het golfterrein daarachter.

Afsluiting zwemstrand Haringvlietbrug oost

Zwemmen Bekijk alternatieve zwemplekken  dichtbij Numansdorp

Kralingse Plas Vanaf  27-05-2023

De Kralingse Plas ligt ingesloten tussen het Kralingse Bos en de wijk Kralingen in Rotterdam. De zwemlocatie Kralingse Plas is een zandstrand aan de westzijde van de plas. Het strand is circa 20 meter breed en loopt flauw af.

Meerdere huidklachten via huisarts geweest na zwemmen op zaterdag 27--23

Zwemmen Bekijk alternatieve zwemplekken  dichtbij Rotterdam