Over Zwemindex

Zwemindex.nl brengt alle zwembaden en zwemplekken in Nederland in kaart. Er was nog geen gebruiksvriendelijke en toegankelijke website, zonder hinderlijke reclame, waarop je snel een leuk zwembad of een mooie natuurzwemplek kon vinden. Daarom heb ik deze website ontwikkeld op basis van open data. Op deze pagina lees je hoe de resultaten op zwemindex.nl gesorteerd worden en waar de informatie vandaan komt.

Sortering van de resultaten

In de Zwemindex worden alle zwembaden en zwemplekken in Nederland, gesorteerd op afstand vanaf de gekozen plaats. We gebruiken hiervoor het centrum van de bebouwde kom. Eerst kijken we of een plek binnen een half uur of in een half uur tot uur met de auto te bereiken is. Voor het sorteren binnen die groepering wordt daarna de vogelvlucht afstand gebruikt, dit geeft een indicatie over hoe ver een plek weg is. De daadwerkelijke afstand over de weg is vaak langer. Om deze reden tellen we 30% (steeksproefsgewijs getest) bij de afstand op om zo tot een betere weergave te komen. Ook maakt het qua reizen natuurlijk uit of een plek bijvoorbeeld op een (schier)eiland ligt of niet. Daarom heeft elke plek een link naar een route app, waarmee je kan bekijken hoe ver de reis daadwerkelijk is.

Inhoud

Voor de Zwemindex maak ik gebruik van open data die door de overheid beschikbaar is gesteld. Deze data is daarna handmatig opgeschoond en geactualiseerd. De informatie over natuurzwemplekken, wordt door beheerders van de provincie geschreven. Het kan zijn dat deze informatie niet altijd volledig correct is of dat er spelfouten in zitten. Als er een website bekend is, staat deze in de index. Het is altijd verstandig om die te bekijken voor de meest actuele informatie (soms zijn locaties gesloten voor evenementen).

De kleine lettertjes šŸ˜‰

Zwemindex.nl kan niet garanderen dat de informatie altijd foutloos, volledig en actueel is. Daarom kunnen aan de informatie op deze website geen rechten worden ontleend. Zwemindex.nl aanvaardt geen aansprakelijkheid voor schade als gevolg van onjuistheden of onvolledigheden in de aangeboden informatie.

Op zwemindex.nl zijn hyperlinks of andere verwijzingen naar informatie van (niet-)commerciƫle instellingen en organisaties opgenomen. Zwemindex.nl is niet verantwoordelijk voor de inhoud van die websites en informatie van derden.

Enkele links op zwemindex.nl zijn affiliate links. Als je via deze links een aankoop doet, ontvang ik een kleine commissie om de site in de lucht te houden. De links hebben geen invloed op de sortering (volgorde) in de zwemindex en ook geen invloed op de prijs die je betaalt.

Open Data Natuurzwemplekken

De data van de officiƫle natuurzwemplekken in Nederland is afkomstig uit het landelijk zwemwaterregister. Dit is een publieke databron die ook als basis dient voor het zwemwaterportaal.

Tijdens het badseizoen (van 1 mei tot 1 oktober) worden officiƫle zwemplekken onderzocht op verontreiniging. Meldingen met betrekking tot de waterkwaliteit, die worden vastgelegd in het zwemwaterregister, worden ook op zwemindex.nl weergegeven. Voor een waarschuwing geldt dat zwemmen slecht kan zijn voor de gezondheid, maar je mag er wel zwemmen. Beoordeel zelf of er een risico is. Voor een negatief zwemadvies of zwemverbod is zwemmen slecht voor de gezondheid en zwemmen wordt afgeraden. Officiƫle zwemplekken, met een negatief advies voor het hele seizoen (slechte waterkwaliteit in de afgelopen 4 jaar), zijn daarom ook niet opgenomen in de zwemindex.

De vermelde waterkwaliteit per natuurzwemplek is de gemiddelde waterkwaliteit over de afgelopen 4 jaar, het is dus niet de actuele kwaliteit. Lees meer over de waterkwalificatie op het zwemwater portaal.

Ik heb er bewust voor gekozen om alleen officiƫle, door de provincie gecontroleerde plekken toe te voegen.

De kaartjes bij de zwemwaterlocaties zijn gemaakt met OpenStreetMapĀ®. OpenStreetMapĀ® is open data en valt onder de Open Data Commons Open Database License (ODbL), uitgegeven door de OpenStreetMap Foundation (OSMF). Meer informatie over de licentie en copyright.

Open Data Zwembaden

Met Zwemindex.nl richt ik me op zwembaden en zwemplekken die publiek toegankelijk zijn; zonder lidmaatschap en zonder verblijf. Camping, hotel en bungelowpark zwembaden, die niet voor dagbezoek open zijn, zijn daarom niet in de Zwemindex opgenomen. Net zoals zwembaden die alleen voor zwemlessen of door zwemverenigingen gebruikt kunnen worden.

Het overzicht van zwembaden is afkomstig uit het Databestand SportAanbod (DSA). De DSA valt onder de CC BY-SA 4.0 licentie. Het DSA wordt beheerd door het Mulier instituut en gesubsidieerd door het ministerie van VWS. De data is gecontroleerd, aangepast en uitgebreid met nieuwe zwembaden. Neem contact met me op als je interesse hebt in het aangepaste databestand (beschikbaar onder dezelfde licentie).

Privacy

Deze website gebruikt geen cookies. Bezoekersstatistieken worden bijgehouden met Pirsch Analytics, een privacy-friendly tool om bezoekersaantallen te meten.