Zwemmen in de buurt van Ruinen. Binnen 30 minuten rijden.
2. Beleefpark Dwingeloo
Het zwembad van Beleefpark Dwingeloo biedt plezier voor alle leeftijden. Het peuterbad is ondiep en er is een glijbaan van 40 meter lang. Er zijn ook duikplanken en matten om mee te spelen.
3. Strand Nijstad
De zwemlocatie Strand Nijstad is een recreatiegebied ten westen van Hoogeveen. De zuidzijde van de oostelijke recreatieplas is verondiept. De zwemzone is afgezet met drijflijnen. De diepte van de zwemzone is ca 1,50 m. Het kleutergedeelte is max. 0,40 m diep.Het strand is . ca ..m lang en ca .. tot ..m breed. Buiten de zwemzone is de plas zeer diep (max. tot 30 m). Pas op! verdrinkingsgevaar door onderkoeling door koude waterstromen.
4. De Kerkvlekken
Zwembad De Kerkvlekken in Havelte biedt vertier voor alle leeftijden met twee royale baden, waaronder een kleuterbad. Het zwemplezier wordt compleet gemaakt met een glijbaan van 40 meter en 2 springplanken van 1 en 3 meter hoog. Voor de jeugd is er een uniek spraypark met wel 20 verschillende toestellen die water spuiten. Na het zwemmen is het mogelijk om te ontspannen op één van de vele ligbedden of stoelen bij het kleuterbad, al of niet in de koele beschutting van parasols. Het zwembad wordt gedragen door vrijwilligers en biedt naast zwemmen ook mogelijkheden voor sport en spel, zoals basketballen, tafeltennissen, beachvolley- en voetbal.
5. De Slenken
6. Zwembad de Dolfijn
Zwembad De Dolfijn beschikt over een recreatiebad, wedstrijdbad en instructiebad, waardoor er voor iedere zwemmer wat wils is.
7. De Waterlelie
8. Ter Horsterzand
De zwemlocatie horsterzand is gelegen tussen de plaatsen Beilen en Spier. De zwemlocatie bestaat uit 1 zwemplas. De maximale diepte van het water is 1 meter.
9. Tussenboerslanden
De zwemlocatie Tussenboerse landen ligt ten noordwesten van het dorp Nijeveen. De zwemlocatie bestaat uit 1 zwemplas. De diepte van het water is ca. 3 meter diep.
10. Blauwe Meer
De zwemlocatie „Het Blauwe Meer‟ ligt in de gemeente Westerveld in het natuurgebied het Leggelderveld ten noordoosten van Geeuwenbrug en ten zuidoosten van Hoogersmilde. De zwemlocatie bestaat uit één zwemplas omringd door bomen met een zandstrand van ca. 300 meter aan de oostzijde van de plas. De drijflijnen liggen op een diepte van 0,50-1,00 m. Achter de drijflijnen loopt het talud steiler naar beneden. Het diepste punt van de plas is ca. 18 m.
11. Bad Hesselingen
Bad Hesselingen in Meppel biedt een breed scala aan zwembaden voor alle leeftijden en weersomstandigheden. Het 25 meter wedstrijdbad is perfect voor banenzwemmen, zwemlessen en aquasporten. Het grote bad heeft 6 startblokken en een beweegbare bodem, waardoor de diepte naar wens instelbaar is. Het recreatiebad is een plezierig en overzichtelijk bad met een interactieve glijbaan, junglebad voor de kleintjes, whirlpool, glij- en klautertractor, bubbel-bruisbank en meer. Het verwarmde buitenbad is het hele jaar door geopend en heeft een recreatieve hoek met een bruisbank en een regendouche. Het peuterbad biedt verkoeling voor de jongste bezoekers zonder zwemdiploma. Op de grote ligweide met speeltoestellen en op het zonnedek is het zomers volop genieten.
12. Bad Hesselingen – Klimpark Bad
Het wellnessplein van Bad Hesselingen omvat een Finse saunacabine, een Turks stoombad, een nieuwe infraroodcabine, voetenbad, dompelbad en een rustruimte met buitenplaats. Het wellnessplein heeft een aparte entree van het zwembad, maar bezoekers van het wellnessplein hebben ook toegang tot het binnen- en buitenzwembad (in badkleding). Er zijn is een wekelijkse damesdag en badkledingdag.
13. Bosbad Vledder
Bij zwem- en speelparadijs Bosbad in Vledder kan jong en oud genieten van een dag vol zwem- en speelplezier. Het Bosbad bestaat uit twee bassins: een peuterbad, een familiebad en een grote speeltuin. Omringd door een grote zonneweide en een zandstrand is er genoeg ruimte om te ontspannen. Er is ook een horeca gelegenheid aan het zwembad voor een hapje en een drankje.
14. Zwembad de Peppel
15. Sportcomplex De Waterwyck
De Waterwyck heeft een 25 meter wedstrijdbad en een recreatiebad, inclusief whirlpool, bruisbanken en een waterpaddenstoel. Voor de jongste bezoekers is er een peuterbad met de nodige voorzieningen. Daarnaast is er een 40 meter lange glijbaan en een nieuwe wellnesshoek met kruiden-bubbelbaden en infraroodcabines.
16. Bosbad Hoogersmilde
17. Schoonhoven
De zwemlocatie Schoonhoven ligt ten zuidoosten van het dorp Hollandscheveld. De zwemlocatie bestaat uit twee afzonderlijke plassen. De grote plas heeft een maximale diepte van 1,60 meter, de kleine plas is ondieper, maximaal een 0,50 meter diep. Langs een deel van de plas is een zandstrand en een ligweide aanwezig. Bij de zwemlocatie is een ruime parkeerplaats en fietsenstalling aanwezig. Bij elke entree van het gebied is een bord geplaatst met informatie over de zwemlocatie.
18. Zwembad De Broene ‘eugte
Zwembad De Broene ‘eugte biedt waterplezier voor jong en oud. Het recreatiebad en wedstrijdbad zijn ruim toegankelijk voor recreatieve doeleinden. In het recreatiebad roetsj je van de glijbaan en kun je je met vriendjes en vriendinnetjes lekker uitleven. In het wedstrijdbad houd je jezelf fit door in een ontspannen sfeer in je eigen tempo baantjes te trekken. Bij een buitentemperatuur van 20 graden of meer, is ook het buitenterrein toegankelijk. Hier vind je nog meer speelattributen, een heerlijke zonneweide en een beschut peuterbadje.
19. Heuveltjesbosbad
Het Heuveltjesbosbad in Balkbrug heeft drie verwarmde baden, waaronder een diepbad met springkuil, een ondiepbad en een peuterbad. Het zwembad is geopend van 29 april tot en met 2 september 2023 en heeft een grote speeltuin met onder andere een airtrampoline, een beachvolleybalveld en een pannakooi. Het bad is in 2013 en 2015 uitgeroepen tot het "Mooiste openluchtbad van Nederland".
20. Zwemeiland Bovenwijde
De zwemwaterlocatie Bovenwijde bevindt zich ten oosten van de provinciale weg N334 Zwartsluis – Giethoorn en ligt op het eiland midden in de Bovenwijde. De zwemzone bestaat uit een door perkoenpalen afgebakend deel van de plas ten zuiden van het eiland. Het eiland is uitsluitend varend bereikbaar. Er is geen zandstrand aanwezig. Het water is toegankelijk vanaf de perkoenpalenrand en aanlegsteiger. De Bovenwijde maakt deel uit van natuurgebied de Wieden dat is gelegen in de kop van Overijssel. Net als de Beulakkerwijde en de Belterwijde, was de Bovenwijde vroeger een moerasgebied. Toen de turfwinning in de 18e eeuw zijn intrede deed is het veen in deze moerasgebieden ontgraven. Kenmerkend van deze ontgravingen zijn de lang gerekte stroken water met daartussen de legakkers (ribben), waarop het veen te drogen werd gelegd. In de Weerribben is deze structuur nog goed herkenbaar. Tijdens de stormen en watersnoodrampen (1776 en 1825) zijn de toenmalig aanwezige smalle stroken land door water en wind weggeslagen, waardoor de meren zijn ontstaan