Recreatieplassen en zwemplassen Leeuwarden (Ljouwert) en omgeving

Ontdek 10 recreatieplassen dichtbij Leeuwarden, gesorteerd op afstand. Binnen een half uur rijden kun je zwemmen bij tien recreatieplassen. Twee recreatieplassen liggen er in Leeuwarden zelf.

Recreatieplassen in de buurt van Leeuwarden (Ljouwert) Binnen 30 minuten rijden.

3. De Swanneblom

Slappeterp Recreatieplas ± 16 KM vanaf Leeuwarden

Zwemvijver de Swanneblom is gelegen nabij de Klaesterdijk te Slappeterp, een Fries dorp tussen Franeker en Leeuwarden in de gemeente Menameradiel. De plas wordt gebruikt om te zwemmen en zonnen door gasten van een nabijgelegen camping en lokale bewoners. De plas is via een wandelroute van twee kanten te bereiken.

Waterkwaliteit Goed
Bekijk alle faciliteiten bij De Swanneblom

4. Eeltsjemar

Rinsumageest Recreatieplas ± 16 KM vanaf Leeuwarden

Het zwemwater ligt in de gemeente Dantumadiel aan de weg tussen Aldtsjerk en Rinsumageast. Het zwemwater ligt in een landelijke omgeving met vooral agrarisch grondgebruik. Er is sprake van beperkte bebouwing c.q. bewoning in de directe omgeving van het zwemwater. Uit het Eeltsjemar wordt zand gewonnen.

Waterkwaliteit Uitstekend
Bekijk alle faciliteiten bij Eeltsjemar

5. Dagrecreatieterrein Klein Zwitserland

Suameer Recreatieplas ± 20 KM vanaf Leeuwarden

Het zwemwater ligt aan de westzijde van het Burgumer Mar, net ten zuiden van de uitmonding van het Prinses Margriet kanaal, in de gemeente Tytsjerksteradiel. Het is onderdeel van Vakantiepark Bergumermeer. Het zwemwater is ontstaan in de jaren ’60 van de vorige eeuw als onderdeel van het omliggende recreatieterrein. Het terrein was tot dan de opslagplaats van baggergrond,afkomstig uit het PM- kanaal. Door de opslag ontstond een heuvelachtig terrein, waarop zich later een begroeiing ontwikkelde waardoor het terrein daarom “Klein Zwitserland” werd genoemd.

Waterkwaliteit Goed
Bekijk alle faciliteiten bij Dagrecreatieterrein Klein Zwitserland

6. Smeliester Sân

Nijega Recreatieplas ± 23 KM vanaf Leeuwarden

Het zwemwater ligt aan de zuidzijde van het gelijknamige meer, dat onderdeel vormt van de Friese boezem. Het zwemwater ligt in de gemeente Smallingerland. Het gebied rondom het zwemstrand is vooral in gebuik voor de landbouw. Verder ligt er een fietspad, een wandelpad en wordt er gevist.

Waterkwaliteit Goed
Bekijk alle faciliteiten bij Smeliester Sân